IPSF: Student Exchange Programme
HarjoitteluvaihtoSFaO on kansainvälisen opiskelijajärjestön, International Pharmaceutical Students' Federationin (IPSF) jäsen. IPSF:n kautta SFaO järjestää kansainvälisiä opiskelijavaihtoja. Näin suomalaisilla farmasian opiskelijoilla on mahdollisuus lähteä ulkomaille suorittamaan opintoihin kuuluvaa apteekkiharjoittelua tai muuten vaan tutustumaan kulttuuriltaan ja kieleltään erilaiseen työympäristöön.

Vuonna 2014 vaihtoon lähti 4 suomalaista opiskelijaa. Kohdemaina olivat Yhdysvallat, Serbia, Indonesia ja Alankomaat. Suomeen saapui tänä vuonna puolestaan 3 ulkomaalaista vaihto-opiskelijaa, joista kaikki saivat paikan avo-apteekkeista. Kaksi opiskelijaa sijoittui Helsinkiin, yksi Oulun lähistölle. Vuonna 2014 Suomeen pyrki SEP-vaihtoon opiskelijoita Pohjois-Amerikasta, Etelä-Amerikasta, Aasiasta, Afrikasta sekä eri puolilta Eurooppaa.


Yleistä tietoa harjoitteluvaihdosta

Englannilla pärjää kaikkialla, mutta saksan-, espanjan- ja ranskankielisissä maissa olisi hyvä hallita ainakin vähän paikallista kieltä. Lähtijän täytyy itse maksaa matkansa. Monissa maissa työnantaja kuitenkin maksaa taskurahaa tai huolehtii majoituksesta ja ruoasta. Käytännöt vaihtelevat maittain!!

Harjoittelija on itse vastuussa vakuutusten ja rokotusten voimassaolosta sekä turvallisuudestaan. SFaO ja IPSF eivät ota vastuuta onnettomuuden sattuessa.

Jos harjoitteluvaihto on osa pakollista harjoittelua, on vaihto-opiskelijan itse vastattava siitä, että vaihto täyttää yliopiston vaatimukset. Tämän saat selville ottamalla yhteyttä tiedekuntasi/yksikkösi harjoitteluvaihtohenkilöön. SFaO ei hoida asiaa, vaan jokainen huolehtii siitä itse.

Yleensä harjoitteluun haetaan kesäkuukausiksi, mutta muutkin ajankohdat ovat mahdollisia varsinkin eteläisellä pallonpuoliskolla. Muuhun aikaan ajoittuvaan vaihtoon haetaan pääsääntöisesti vähintään 4 kuukautta ennen toivottua harjoitteluajankohtaa. Vaihtoon kannattaa hakea hyvissä ajoin. Mitä aikaisemmin pääset täyttämään hakukaavakkeen tietokantaan, sitä todennäköisemmin saat paikan ulkomailla. Tämän hakukaavakkeen täyttävät tietokannassa kuitenkin vain ne hakijat, jotka on ensin hyväksytty esikarsinnassa Suomen hakukiintiön hakijoiksi, sillä harjoitteluvaihtoon pääsee jokaisesta IPSF:n jäsenmaasta vain rajallinen määrä opiskelijoita.

Keski- ja Länsi-Euroopan maat, Pohjoismaat ja kaikki englanninkieliset maat ovat suosituimpia hakukohteita. Niinpä niihin on vaikeinta päästä. Mahdollisuudet päästä vaihtoon parantuvat haettaessa Itä- ja Etelä-Europpaan ja Euroopan ulkopuolelle.

Yksityiskohtaista tietoa kunkin maan vaihto-ohjelmasta saa IPSF:n kotisivuilta osoitteesta www.ipsf.org tai suoraan osoitteesta sep.ipsf.org.


Kuinka haen harjoitteluvaihtoon?

1. Hae harjoitteluvaihtoon 15.11.2014 mennessä. Jos Suomen tämän vuoden hakukiintiön viittä paikkaa ei saada täytettyä ensimmäisen hakukierroksen hakijoille, tiedotetaan täydennyshausta erikseen.

2. Haku tapahtuu käytännössä lähettämällä harjoitteluvaihtovastaavalle sähköpostitse (seo (a) sfao.net) marraskuun 15. päivään mennessä vapaamuotoinen hakemus (Motivation letter), jossa kerrot mihin maahan haluat lähteä, mihin aikaan ja miksi juuri sinut pitäisi valita. Hakemusten perusteella valitaan Suomesta harjoitteluvaihtoon pyrkivät opiskelijat. Huom! Tämä tehdään vain jos hakemuksia on enemmän kuin Suomelle on myönnetty harjoitteluvaihtopaikkoja kyseisenä vuonna. Valituille opiskelijoille ilmoitetaan joulukuun alussa.

3. Harjoitteluvaihtovastaava käsittelee hakemuksesi ja ottaa sinuun yhteyttä. Jos SFaO hyväksyy sinut hakijaksi, maksat harjoitteluvaihtovastaavan kehotuksesta harjoitteluvaihtomaksun. Hakemuksesi on tässä vaiheessa sitova.

4. Kun maksu on suoritettu, harjoitteluvaihtovastaava antaa sinulle linkin, jossa pääset täyttämään virallisen hakulomakkeen IPSF:n sivuilla. Virallinen hakulomake kokonaisuudessaan, sisältäen Motivation letterin ja CVn:n, on hyvä olla tietokannassa 7.1 mennessä. Harjoitteluvaihtovastaava auttaa tarvittaessa lomakkeiden täytössä ja antaa käytännön vinkkejä.

5. Täytä kaavake huolellisesti. HUOM! Hakumenettely edellyttää toimivaa sähköpostiosoitetta, jonka tulee olla sama koko hakuprosessin ajan.


   Harjoitteluvaihdon säännöt

Harjoitteluvaihtomaksusta palautetaan 18 €, jos et saa harjoittelupaikkaa ulkomailta. Maksusta ei kuitenkaan palauteta mitään, jos kieltäydyt saamastasi paikasta tai jos perut hakemuksesi.

Mikäli harjoitteluvaihto on osa apteekkiharjoitteluasi, on pääsääntöisesti noudettava seuraavia sääntöjä:

1. Harjoitteluvaihdon pituus saa olla enintään kolme kuukautta.

2. Yleensä ainakin Pohjoismaiden tai EU-maiden apteekissa tai sairaala-apteekissa suoritettu harjoittelu hyväksytään sellaisenaan tutkintoon. Mikäli haluat muihin maihin, neuvottele asiasta yliopiston harjoitteluvastaavan kanssa. Usein harjoittelu hyväksytään ainakin osittain.Lisää tietoa saat harjoitteluvaihtovastaavalta (
seo (a) sfao.net).